Stichting Amigos: Bolivia-projecten voor kwetsbare kinderen

Gebied: Bolivia


Het hoofddoel: Sinds de oprichting in 2003 ontvangt Stichting Amigos jaarlijks ondersteuning voorheen van de Missieveiling, tegenwoordig Veiling met een Missie. In al die jaren heeft Stichting Amigos met deze steun veel organisaties die werken met kwetsbare kinderen en jongeren blij kunnen maken.

Tot 2013 heeft de bijdrage van de werkgroep Missie en Ontwikkeling geholpen aan de structurele ondersteuning van Centro Educativo Ñanta. Dit centrum in de Boliviaanse stad Sucre heeft zich vele jaren ingezet voor de werkende kinderen op straat. De kinderen en jongeren werken op straat als schoenenpoetsers, tassendragers, snoepjesverkopers, krantenverkopers, autowassers etc. Deze kinderen, afkomstig van arme en instabiele gezinnen, moeten geld verdienen om zichzelf en hun familie te onderhouden. Bij Ñanta werd er een middagmaaltijd verstrekt en was er dagelijks een scala aan activiteiten zoals tekenen, schilderen, muziek maken en het maken van allerlei soorten handwerk.

Centro Educativo Ñanta
Veel werkende kinderen lijden aan een eenzijdig voedingspatroon. Met de bijdragen van de Missieveiling hebben we voornamelijk de warme lunch kunnen verbeteren. Het is zó belangrijk dat de kinderen de minimale voedingsstoffen binnenkrijgen; zowel voor hun ontwikkeling, als voor hun toekomstkansen. Amigos-vrijwilliger Linda de Jong woonde gedurende deze tijd in Sucre en was met veel plezier dagelijks betrokken bij Centro Educativo Ñanta.
Helaas heeft dit centrum vanwege huisvestingsproblemen door valse beloften van de lokale overheid in 2013 de deuren moeten sluiten. Gelukkig hebben de kinderen tot die tijd kunnen genieten van de voedingsrijke lunch en tal van educatieve activiteiten om zo toch even écht kind te zijn. De video over Alberto geeft een goed beeld van werkende kinderen en laat zien wat dit centrum deed.

Schoolspullen, fluor en kleding
Vanaf 2013 richt Stichting Amigos zich op concrete ondersteuning en hulp aan voornamelijk kinderen en jongeren. Het gaat hierbij voornamelijk om educatie, gezondheidszorg en een welverdiend extraatje (uitje, een kerstbrood etc.). Om deze ondersteuning te verwezenlijken werkt stichting Amigos al jaren samen met verschillende lokale organisaties zoals Sol en Casa/ Yanapasayku, Hogar Mallorca en Misky Wasi, Biblioworks, Cerpi, de mobiele school, het weeshuis Tata Juan de Dios en Psicopedagogico San Juan de Dios. Deze organisaties, die zich inzetten voor de kansarme kinderen, hebben vaak geen budget voor bijvoorbeeld schoolmaterialen of mondverzorging. Daarom hebben we de AMIGOS schoolspullenactie en de AMIGOS fluoractie in het leven geroepen! Ook hebben we eenmalig een AMIGOS kledingactie kunnen organiseren. Met de bijdragen van Veiling met een Missie worden deze acties ondersteund, met name de Amigos schoolspullenactie.

In 2013 heeft Stichting Amigos goedkoop negen balen eerste kwaliteit tweedehands winterkleding kunnen kopen voor minder dan €1 per kledingstuk. In 2013 en 2014 konden tijdens de Amigos-kledingactie zo´n 1300 kledingstukken worden uitgedeeld aan ´onze´ kinderen en jongeren van Hogar Mallorca, Misky Wasi, Cerpi de Mobiele school en Tata Juan de Dios. Een extra trui of broek is in de winter in deze regio natuurlijk altijd van harte welkom. De Missieveiling heeft 1/3 deel van deze actie gefinancierd. Daarnaast zijn de 150 kinderen met beperking van instituut Psicopedagogico geholpen met nieuwe schoenen en ondergoed. Dit instituut is in 2015 extra geholpen op educatiegebied met twee nieuwe computers, die ter vervanging dienden van de gedateerde computers voor de middagklas van de kinderen met rolstoel. Ook is met de bijdrage van Missieveiling een deel van de begeleiding betaald voor de jongeren met een beperking die een hogere opleiding deden.

Vanuit België
Tot 2016 heeft Linda met haar man Peter deze acties ter plaatse met de betrokken organisaties kunnen realiseren. De laatste jaren hebben we de acties vanuit België kunnen organiseren met behulp van de projecten en verantwoordelijke, die de actie in Sucre aanstuurt. In 2017 is de fluoractie en de tandheelkundige behandelingen voor de 35 meiden van Misky Wasi met de bijdrage van de Zoeterwoudse veiling bekostigd. Voor de fluorbehandeling zijn fluor, gebitjes (voor de fluor), tandenborstels en tandpasta aangeschaft. Echter, het grootste deel van de donatie van Missieveiling is sinds 2013 besteed aan de schoolspullenactie.

Sinds 2013 organiseert Stichting Amigos de schoolspullenactie, waarbij hulpbehoevende kinderen van verschillende organisaties en scholen een tasje met schoolspullen krijgen. In Bolivia kost naar de staatsschool gaan niet veel, wel moet ieder kind zijn eigen spullen meenemen. Boeken, schoolspullen en schooluniformen is een grote kostenpost voor arme gezinnen. De kwetsbare kinderen in de buitenwijken van Sucre en in de bergdorpjes hebben weinig middelen om deze spullen te kopen. Een tasje met de basisbehoeften aan schoolspullen (pennen, potlood, kleurpotloden, schriften, liniaal, lijm) is daarom erg belangrijk voor deze kinderen. Met deze hulp motiveren we de kinderen om naar school te blijven gaan. Om deze actie te laten slagen werkt Stichting Amigos samen met verschillende organisaties. We geven het schoolspullentasje persoonlijk aan de kinderen. Daarnaast steunen we in sommige gevallen de organisatie met materialen voor gezamenlijk gebruik, zoals boeken, papier, kaftpapier etc.

De organisaties waarmee we de afgelopen jaren deze actie organiseren staan hieronder:
Sol en Casa/ Yanapasayku is een centrum voor kinderen en jongeren met een beperking. Naast groepslessen verzorgen ze ook voor zeventig kinderen en jongeren individuele therapieën, zoals fysiotherapie, ergotherapie, muziektherapie, psychologische behandelingen. De groepslessen bestaan naast schoolse vaardigheden ook sportactiviteiten, en artistieke en productieve workshops. Om een goed beeld te krijgen van dit centrum, klik dan op de volgende video (Frans en Duits ondertiteld) van Sol en Casa Yanapasayku

Hogar Mallorca en Misky Wasi zijn twee internaten, waar rond honderd kinderen uit kansarme gezinnen van 6 tot 18 jaar worden opgevangen. Gedurende het schooljaar wonen deze kinderen in het internaat om naar school te blijven gaan. Kijk voor meer beelden naar de Spaanstalige video van Hogar Mallorca

Biblioworks heeft in de bergdorpjes bij scholen bibliotheken opgericht en begeleiden deze bibliotheken. Met deze organisatie is het mogelijk om veel kinderen in arme rurale gebieden te bereiken. Bekijk voor meer informatie de video van Biblioworks (Engels/Spaans). Door Corona zijn de staatsscholen al bijna twee schooljaren dicht en daarbij ook de bibliotheken. Hierdoor hebben ze in 2020 en 2021 geen schoolspullen in samenwerking met Biblioworks naar de kwetsbare kinderen in de bergdorpjes kunnen brengen.

De Mobiele School zet zich in voor werkende kinderen en jongeren. Elke week op een vast dagdeel gaan de medewerkers van de Mobiele School naar verschillende plaatsen, waar de kinderen en jongeren werken als schoenenpoetser, tasjesdrager en autowasser. De kinderen en jongeren kunnen op dat moment ook even komen ´spelen´ bij de school. Ze worden gestimuleerd, positief benaderd en krijgen vertrouwen, waardoor ze als kind kunnen groeien. De video (Nederlands ondertiteld) van de Mobiele School geeft een goed beeld van deze organisatie.
De drie bibliotheken van Cerpi zijn in de buitenwijken van Sucre en in iedere bibliotheek worden dagelijks zo´n dertig kwetsbare kinderen opgevangen voor huiswerkbegeleiding. Net als de Mobiele School behoren deze bibliotheken tot de organisatie Cerpi en IPTK.

De AMIGOS-schoolspullenactie is door het succes in de loop van de jaren erg uitgebreid. In 2013 waren er zo´n 400 kinderen in de buitenwijken van Sucre, die we blij maakten met een tasje schoolspullen, In 2018 waren dat er meer dan 2.000. Ook ons werkgebied hebben we enorm uitgebreid naar de bergdorpjes in het departement Chuquisaca, waar Sucre gelegen is. Zo werden er in 2018 in samenwerking met onder andere Biblioworks ongeveer 1.500 schooltasjes in 18 schooltjes in de bergdorpjes uitgedeeld. Daarnaast zijn er in samenwerking met de mobiele school, Sol en Casa/Yanapasayku, bibliotheken van Cerpi, Hogar Mallorca en Misky Wasi meer dan 500 tasjes in Sucre en in de buitenwijken van Sucre aan kwetsbare kinderen gegeven.

Covid-19
Helaas konden we in 2020 en 2021 de kinderen in de bergdorpjes niet bereiken, doordat de scholen al twee jaar dicht zijn en Biblioworks geen activiteiten kon organiseren. We hebben in deze jaren slechts rond de 500 kwetsbare kinderen in Sucre en omgeving kunnen verwennen. Door de lange lockdown in 2020 en de COVID-situatie is de economie in de afgelopen twee jaar hard getroffen, velen hebben geen werk meer. Aangezien de meeste mensen, vooral kwetsbare gezinnen, in Bolivia geen arbeidscontract hebben, is er voor hen ook geen sociaal vangnet. Het is dus een kwestie van overleven.
Amigos heeft in samenwerking met lokale partners zoals de Mobiele School, Cerpi, Sol en Casa Yanapasayku in juli en december, met hulp van Veiling met een Missie, meer dan 200 kwetsbare gezinnen ondersteund met een levensmiddelentas. De gezinnen waren blij verrast met de olie, pasta, rijst, eieren, zeep voor de handhygiëne en met kerst hebben we deze actie herhaald met als extraatje een speciaal kerstbrood.

Samenvattend: door de jaren heen zijn veel projecten met bijdragen van uw veiling door de Stichting Amigos ondersteund. Het ging vooral om voedings- en educatieprojecten. De laatste jaren ging de steun naar onze AMIGOS-schoolspullenactie, die we in de toekomst zeker willen voortzetten. Immers, deze actie blijft de kinderen stimuleren om naar school te gaan en onderwijs is de sleutel van hun verdere ontwikkeling.

Voor meer informatie over Stichting Amigos bezoek onze website, facebookpagina en de video Stichting Amigos 15 jaar