Merauke Papua Indonesia


Het hoofddoel: Het ondersteunen van de Papuas doormiddel van bijdragen leveren aan sociaal-economische activiteiten.

Al vele jaren ontvang ik financiële ondersteuning vanuit Zoeterwoude, eerst vanuit de Missieveiling en de laatste jaren vanuit de Veiling met een Missie. Het grootste gedeelte van de bijdragen is gegaan naar sociaal-economische activiteiten, die de Papuas ten goede komen in het zuiden van het voormalige Nederlandse Nieuw Guinea.

Van de gelegenheid gebruikmakend wil ik u allemaal hartelijk bedanken voor uw inzet en betrokkenheid. Ik heb het niet alleen over de mensen, die de veiling organiseren, maar alle mensen die op een of andere manier daaraan meehelpen en een bijdrage leveren. Het mag misschien lijken op een druppel op de gloeiende plaat, maar de werkelijkheid is een andere: mensen worden daadwerkelijk een stapje vooruit geholpen. En kunnen een bedrijfje lijden en op eigen benen staan.

Slachtkippen
Een aantal grote projecten is goed afgesloten. Tegenwoordig doe ik meer aan pastorale counseling, dus meer in de sfeer van hulp, advies, ziekenbezoek en ondersteuning. Het gaat in de praktijk vaak om hele kleine gezinsprojectjes, denk aan het opknappen van een huis van arme mensen. Maar bijvoorbeeld ook om het contact en de advisering van zes boeren, die slachtkippen houden. Deze boeren, zowel mannen als vrouwen, kunnen zich door hun bedrijvigheid voor bijna honderd procent financieel bedruipen.

Het is geweldig dat hun bedrijven in de praktijk vrij goed functioneren. Ik help alleen (met de ondersteuning van een secretaresse) met het bedrijfsmanagement (financiën!) en met de aankoop van jonge kuikens, het voer voor de dieren en de afzet (marketing) van de geslachte kippen. Mijn hulp blijft wat op de achtergrond, ik ben vooral begeleidend bezig.

Ondernemers
Deze pluimveebedrijven (kippenfarms) bestaan al sinds 2016. Ze zijn eenvoudig van opzet en niet al te groot. Dit project loopt nu zo’n vier jaar en wordt de komende jaren voortgezet. Ik zet me er voor in, dat Papua’s min of meer zelfstandige ondernemers worden (mannen én vrouwen) door kippen te houden. Eigenlijk worden deze mensen dus pluimveehouders. Natuurlijk lopen ook wij tegen grote en kleine tegenslagen aan. Zo hebben we nu af en toe een beetje moeite met het invliegen van jonge mestkuikens. Dat is weer ene gevolg van wéér een lockdown vanwege corona. Ondanks deze ‘tegenwind’ gaan we ermee door.

Overigens wil ik niet het beeld neerzetten, dat ik hier altijd en alleen maar aan het bouwen ben. Naast de bouw van het grote MSC-centre is het ziekenhuis in Merauke van honderd bedden intussen volop ín bedrijf’. De mensen met corona gaan naar het regeringsziekenhuis. Alle andere zieken van Merauke en omstreken moeten naar het ziekenhuis, dat ook onder mijn leiding is gebouwd en dat eind vorig jaar gereed is gekomen. De zusters hebben mij intussen gestrikt om ook hun klooster en kapel te bouwen. Die gebouwen hoop ik over een paar maanden klaar te hebben.

Coronavirus
Tot slot: gelukkig ben ik met mijn 80 jaar en 7 maanden nog erg goed gezond ..en dat wens ik u allemaal ook toe (ondanks het coronavirus). Ook wij hebben er hier mee te maken: we hebben nu in Merauke 28 besmettingen. De ziekte heeft ook hier ingrijpende gevolgen, maar…het werk gaat wel door. Al is het allemaal iets anders dan normaal.

Van de financiële bijdragen vanuit Zoeterwoude van de laatste veilingen wist ik al gauw één ding zeker: ik zou het geld gaan gebruiken voor de installatie van een goed elektriciteitsnet en dus verlichting in
de grote aula / sporthal bij het grote MSC Centre. Voor de bouw van die sporthal had ik ook geld ontvangen van een suikerfabrikant uit Jakarta. Naast de hal staan intussen ook bijgebouwen. Voor de installatie van het totale elektriciteitsklus kon ik de bijdrage van € 3.500 heel goed gebruiken. Hiervan werd € 2.500 gebruikt voor materiaal als verdeelkasten, schakelaars, kabels en bedrading, grote en kleinere lampen, en dergelijke. Het restant (€ 1.000) werd gebruikt voor de salariëring van drie mensen, die de hele installatie aanleggen.

Waterreservoirs
Met de gift van begin 2018 heb ik een altaar, kasten, stoelen en overig meubilair gekocht voor de kapel van ons MSC Centrum. En met de financiële gift van 2019 heb ik twee grote waterreservoirs aangelegd. Ik hoop dat ik op deze manier heb duidelijk gemaakt wat er met het geld van de Zoeterwoudse veiling gebeurt. Tot slot wens ik u alleen een goed en gezond nieuw jaar 2022.

Met hartelijke groeten… Kees de Rooij msc