De in Zoeterwoude geboren missionaris Frans van der Poel (Minderbroeder, Franciscaan) is op zaterdag 14 januari jl. overleden in Belo Horizonte (Brazilië). Hij is op eigen verzoek begraven in zijn geliefde Aracuai.

De werkzaamheden van Frans van der Poel zijn decennia lang ondersteund geweest door de Zoeterwoudse Missieveiling tegenwoordig Veiling met een Missie. Zijn familie heeft laten weten dat Frans herdacht zal worden tijdens een afscheidsviering, die op zaterdag 28 januari 2023 wordt gehouden in de Goede Herderkerk (Meerburgkerk), Hoge Rijndijk 18 in Zoeterwoude (aanvang 11.00 uur).

Van der Poel  Frans ging in 1968 als zendeling aan de slag in Brazilië. Frans, daar genoemd: ‘Frei Chico’, had de zorg voor Itinga, een parochie zo groot als Drente. Zeventig procent van de bevolking woonde toen in het binnenland, buiten de steden. Nu is het net andersom.

,,Waarde geven aan mensen, daar gaat het om”, liet hij optekenen tijdens een interview in 2014. Frans heeft zich verdiept zich in de gemengde cultuur van de diverse bevolkingsgroepen, hun muziek, hun rituelen, tradities, kortom in hun volkscultuur. Hij heeft er oneindig veel energie en werkdagen in gestopt en de kroon op al dat werk “Het woordenboek” zou in 2013 werkelijkheid worden.